Hjulia, huller om buller

Alla inlägg under februari 2011

Av Julia - 16 februari 2011 20:42


  


...bara en snabbis om vädret   . Det är inte alls så kallt som det har varit. Termometern visar acceptabla -5,6 grader.


Vi behöver ingen extra filt inatt, skönt. Jag har sett att Amanda värmer min säng, hon har krypit in under mitt täcke. Det är så mysigt att ha henne som en levande värmekälla.  Hon ligger gärna med mig under täcket. Bäst att jag gör mig klar för att göra henne sällskap   !


  /Julia 

Av Julia - 16 februari 2011 08:00


  


...det är betydligt mildare idag än de senaste dagarna. Det var  -7.8 grader som kallast inatt och nu visar termometern -5,5 grader bara. Det är närmare 20 grader varmare än när det var som kallast och det märks. 

Elemanten går inte för full längre, de slår av när den önskade inne temperaturen (+20) uppnås. Jag har stängt av min lilla extra element under bordet helt. Eftersom vi har elvärme, vill jag nog inte ens veta hur mycket   räkningarna är på. 

Jag blir så ursinnig över att elleveransen blir så mycket dyrare på vintern. Aggregat tas ur bruk sent på hösten eller under vintern för att lagas. Löjligt, varför inte åtgärda och serva dem i juni-juli har jag undrat över i flera år???


Nog om vädret. Jag ska äntligen lyssna färdigt på den sista boken om Ayla. Sedan är det bara att vänta på den nyskrivna avslutningen om Earth's Children. Det är titeln som Jean M. Auel har gett sin romansvit.


Jag kommer ihåg när jag läste de första sidorna av Grottbjörnens Folk hos en kompis i början av 80-talet. Jag var fast direkt och köpte boken på vägen hem från henne och sträckläste den. Snart efteråt köpte jag del 2, Hästarnas Dal. Den tredje boken, Mamutjägarna fick jag vänta lite på..

Del 4, Stäppvandringen kom flera år senare, för att inte tala om del 5, Nionde Grottan kom först 2002, till dess hade jag nästan glömt bort bokserien och nu 2011 kommer äntligen den avslutande sista romanen, vad den Svenska titeln blir/är på boken vet jag inte, men den heter The Land of Painted Caves, på engelska. Jag har förbeställt ljudboken. Jag lär få den nån gång i mars. Jag minns inte riktigt när, det får bli en överaskning.

Som ni har märkt tycker jag mycket om böckerna, att de utspelar sig för så länge sedan. Vilket jobb författaren har lagt ner på bakgrundsforskning. Vilka redskap användes, hur dom gjordes, vad åt människorna då och klara en romansvit på 1000-tals sidor med spännande innehåll var bra gjort! Det fanns inga böcker med sådana här skildringar för så länge sen, jag hade då inte läst någon tidigare, annat än Sagan om  Ringen och det var nåt helt annat. 

Jean M. Auel skrev den första boken 1980 och nu 30 år senare får vi veta upplösningen. Häftigt!


   /Julia


PS

Det snöar lite utanför fönstret   . DS

Av Julia - 15 februari 2011 13:30


  


...sitter och funderar på hur generösa (läs oförsiktiga) människor är med sina privata bilder.

Nu mera kan vi låsa våra sidor för högerklickar här på bloggen, men inte på startsidan. Om någon vill stjäla någon bild går det ju bra därifrån. Men det var inte bloggen jag tänkte på i första hand, utan Facebook och liknande sidor.

Där lägger folk aningslöst ut de mest privata bilder på sig själva, familjen, barn och barnbarn utan att ens märka bilderna. Det finns ju så många gratis fotoprogram att ladda ner, som underlättar märkningen av bilderna.

Jag själv är mycket selektiv med vad jag lägger ut på vilken sida. Mina privata bilder här är så gott som alla märkta i nåt hörn. Dessutom om de bilder skulle hamna på avvägar gör det inte så mycket, nästan alla är ju på mina älskade katter    Smulan och Amanda.


De få bilder jag har haft i bloggen med människor på är lätt räknade och folket som förekommer är tillfrågade oftast om jag får ta en bild och de får veta adressen till min blogg om de vill själva se. En självklar hänsyn från min sida, jag vill inte att bilder på mig finns ute på nätet utan min vetskap!


Jag tänker mest på de tonåringar som sprider mer eller mindre avklädda bilder på sig själva, låter sig aningslös fotograferas av vilt främmande människor.

Där bilderna dyker upp i mindre trevliga sammanhang. 

Vi har väl alla läst om besvikna ex lägger ut mycket privata bilder efter att föhållandet har spruckit av ren hämnd. Det är så dålig stil att jag blir arg.


För att inte tala om alla vidriga typer som smygfotograferar sina medmänniskor på t ex badstranden, omklädningrummen och duschar. 

Det har kommit en lag om just smygfotografering, men hur ofta får den det gäller veta att bilden/bilderna florerar ute på internet.


Tänk på att en oförsiktig bild finns på nätet för evigt! och kan hamna på vilken äckel- (porr-) sida som helst.


Detta var bara nåt jag har funderat rätt mycket på när jag har tittat runt bland många bloggar.


   /Julia

Av Julia - 15 februari 2011 08:06


  


...ännu en kall natt, som kallast -21,8 men det är lite mildare nu -16,7 grader "bara" och det faller små snöflingor utanför. Jag trodde inte att det snöar när det är så kallt. För mer snö är det minsta vi behöver. Tydligen kommer kyla att hålla i sig ett tag till. Vädergubben på SVT säger att det var dryga -40 grader långt uppe i norr.


Min dag kommer att gå som vanligt, med massor av boklyssning, lite spel och bus med Smulan och Amanda, men allra först frukost och lite morgon TV.


Ni får ha en trevlig tisdag! Jag återkommer senare.


   /Julia

Av Julia - 14 februari 2011 19:14


  


...det blir nog kallt inatt med.Det är -15,9 grader ute nu ikväll. Lika bra att låta elementen vara. Jag brukar sänka temperaturen lite på nätterna, men det gör jag inte ikväll.

Visst trivs jag när det är svalt inne, men lite mer än +17 grader vill jag ha inne. Jag hoppas att kölden ger med sig , för vi är inte vana vid denna kyla. Det är nog fler än jag som längtar efter våren nu.


Nu ska jag ta mig en runda bland mina bloggande vänner och se vad de har hft för sig idag. Sedan tar jag min bok och lyssnar vidare på den i sängen. Amanda har varit här flera gånger, hon vill gosa med matte i sängen...


  /Julia 

Av Julia - 14 februari 2011 07:45


  


...så här kallt har det inte varit i vinter. Jag trodde knappt mina ögon    då jag tittade efter, -25,2 grader, visade termometern!!!


Jag var bara tvungen att ta en bild på termometern

  

HUTTER   !!!


Det är rätt svalt innomhus också, men jag har skruvar upp elementen lite, så det blir snabbt varmare inne också,

Varmast är det i badrummet och sovrummet just nu. Där ligger temperaturen på lite drygt +20 grader, det gör det strax här med.

Vi är inte vana med denn kyla i Sthlm's-trakten. Jag minns inte när det var så här kallt senast. Det var många år sen, burr! 

Jag visste ju att det skulle bli kallt inatt, så jag hade en filt extra i makens halva av sängen, så jag kunde dra den över duntäcket om det skulle behövas, men jag använde inte den, men när jag bäddade låg Amanda kvar i värmen. Jag bäddade helt enkelt in henne under täcke och filt. Hon är ju van att knöla ner sig, så jag är inte orolig, hon tar sig ut när hon känner för det.

Smulan nöjde sig med att bara lägga sig på filten, som jag använder som överkast. Varmt och mysigt där också.


Nu ska jag koka thé och fixa ett par rostade mackor till. Det gäller bara att bestämma vad jag ska ha på dem.


   /Julia

Av Julia - 13 februari 2011 14:15


  


...det är en strålande vinterdag igen. Solen skiner för allt vad den är värd och temperaturen ligger på -3,3grader.

Maken har gett sig iväg efter lunch. Han har ju en bra bit att gå till bussen. Hoppas att det är lättare än i fredags. Nu är det i alla fall soligt och inte mörkt.


   Så här fint är det ute nu.

Stigen i snön är makens fotspår till komposttunnan. den används flitigt året om.

Där slänger vi allt som går att kompostera. Det blir fin mull av gamla matrester. Det blir mumma på potatislandet så småningom. 


Jag sitter och lyssnar på den sista boken (hittills, en ny kommer någongång i mars) om Ayla, The Shelters of Stone (Nionde Grottan på Svenska), det kommer att ta några dagar eftersom den är 33 timmar och 19 minuter lång. 

Även om jag vet hur det går är det roligt att få höra boken på originalspråket. Jag är bra på engelska och jag har inga problem med stt förstå texten. Sandra Burr som läser alla böckerna gör det mycket bra och har en behaglig röst som man kan lyssna länge på.


Hoppas att mina vänner också har en fin söndag!


   /Julia

Av Julia - 13 februari 2011 08:00


  

...idag är det kallt ute. termometern visar -11,3 grader   . Solen har inte visat sig än, men det är lite molnigt ute än, så den kommer kanske senare.


Jag smög upp tyst som vanligt, maken var nog mycket trött igår kväll. Han somnade genast han kom i säng. Jag tror inte att han hann höra de första meningarna av boken    vi lyssnade på. 


Jag har satt på théet, jag måste äta till min morgonmedicin. Jag äter frukost vid 8-tiden varje morgon då jag mäter mitt blodsocker och tar mina piller.

Han får vakna när han har sovit klart. Idag har jag ingen sällskap alls av Smulan och Amanda, de stannade hos husse i min varma säng. Finns inget bättre än den precis när jag stiger upp. De älskar att gosa ner sig där på morgonen.


   /Julia

Presentation


Mina (p)älsklingar
Smulan sitter upp och Amanda ligger ner.

Klockan är:

Klicka på tassen på olika ställen å se vad som händer!

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Dagens väder

MATA HAMSTERN! Klicka nånstans i bilden, så ramlar en matkula ner som den äter upp!

Fyrbenta vänner

Bloggvänner

Kattlek *fniss*

Fråga mig om du vill veta nåt :)

2 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Tassa in å skriv en rad

Jag på "Fejjan"

Vänner som har hälsat på


Skapa flashcards